Nuoret

Kaudesta 2021 alkaen Hämeessä alle 14-vuotiaiden eri kilpailu- ja leiritapahtumat ovat yhtenäistyneet Suomen Suunnistusliiton tapahtumakonseptin mukaisella Kompassi-tapahtumilla.

Kompassi-tapahtumat ovat lasten ehdoilla suunniteltuja suunnistustapahtumia, joista löytyy innostavaa tekemistä kisailijoille, seikkailijoille ja lajikokeilijoille. Kompassi-tapahtumissa kisaillaan kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoissa, joiden rinnalla seikkailulliset ForFun -sarjat tuovat monipuolisuutta perinteisten kilpasuunnistustuotteiden rinnalle. Kompassi-tapahtumat ovat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, tutustua kavereihin ja nauttia tapahtuman tunnelmasta.

10-v. ja alle

RR ja suora
Erittäin helpot radat

11-12-v.

TR ja suora
Helpot radat

13-14-v.

Suora
Erilaisia reitinvalintoja eritasoisille suunnistajille

Alueelliset Kompassi-tapahtumat

Alueellisia Kompassi-tapahtumia ovat alueen suunnistusseurojen järjestämät Kompassi-cupin osakilpailut, viestitapahtumat sekä alueellinen Kompassi-leiri.

Kompassi-cup

Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, joista loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta. Hämeessä on käytössä pistelaskun B-malli.

Kilpailusarjoja on 12, mutta cup-pisteet lasketaan kahdeksassa sarjassa, koska suorien ja viitoitettujen ratojen pisteet yhdistetään. Hopeakompassi-ikäisissä 12- ja 12TR-sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja TR-radan maksimipisteet 5. Pronssikompassi-ikäisissä 10- ja 10RR-sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja ja RR-radan maksimipisteet 8.

  • Kultakompassi-cup: H14, D14

  • Hopeakompassi-cup: H12 & H12TR, D12 & D12TR

  • Pronssikompassi-cup 10v: H10 & H10RR, D10 & D10RR

  • Pronssikompassi-cup 8v: H8RR, D8RR


Tämä malli mahdollistaa, että suunnistaja kerää saman cup-sarjan pisteitä, vaikka vaihtaisi kilpailusarjaa kauden aikana viitoitetulta radalta suoralle radalle tai vaihtaisi kilpailusarjaa osakilpailukohtaisesti (esim. kilpailun luonteen tai maaston vaativuuden mukaan).


Kompassi-sarjojen lisäksi Kompassi-tapahtumissa tulee tarjota saattaja-/kaverisarjoja, joihin suunnistaja voi lähteä yhdessä huoltajan tai kaverin kanssa kiertämään rataa. Lisäksi suositellaan ForFun-aktiviteettien tuottamista tapahtuman yhteyteen. Saattajasarjan tuloksista ei julkaista aikaa, eikä lasketa pisteitä. Suosituksena on, että saattaja-/kaverisarjassa on mahdollista kiertää mikä vain kilpasarjan rata. ForFun-radoilla ei oteta aikaa, eikä lasketa pisteitä. ForFun-ratoihin liittyvien tehtävien vastaukset osallistuja voi tarkistaa maaliin päästyään seuran valitsemalla tavalla.

Kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoihin osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. Kilpasarjoihin ilmoittaudutaan Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. ForFun-sarjoihin osallistuminen ei edellytä lisenssiä ja ilmoittautua voi myös paikan päällä.

Kompassi-viestit

Kompassi-viestejä järjestetään kauden aikana kaksi ja ne ovat luonteeltaan erilaiset. Toinen viesti järjestetään kevätkaudella ja toinen syyskaudella.


Kevätkauden viesti kokoaa eri ikäryhmien suunnistajat samoihin joukkueisiin. Alue päättää viestin toteutusmallin (ohjeet ja kokoonpanot), joka toistuu kyseisellä alueella samanlaisena vuosittain. Mikäli malli poikkeaa alla esitellyistä esimerkeistä, tulee se hyväksyttää Suunnistusliitossa.


Esimerkki a)

6-osuuksinen viesti

Viestissä on kuusi osuutta, joista kolme tytöille ja kolme pojille. Tyttöjen ja poikien juoksujärjestys vaihtelee vuosittain. Vuonna 2022 viestin aloittavat tytöt, 2.os. pojat jne.

1.os. D14, 2.os. H/D12TR, 3.os. D10RR, 4.os. H/D10RR, 5.os D12TR, 6.os H/D14

Syyskauden viestit käydään ikäluokittain (Kultakompassi, Hopeakompassi, Pronssikompassi) ja ne voivat toimia esimerkiksi samalla ikäsarjojen aluemestaruuskilpailuina. Ikäsarjaviestit voidaan järjestää metsä- tai sprinttiviestinä. Esimerkiksi joka toinen vuosi metsäviesti ja joka toinen vuosi parisprinttiviesti.

Kompassi-leiri

Kompassi-leiri on alueleiri kulta- ja hopeakompassi-ikäisille kisailijoille ja seikkailijoille. Leirillä tutustutaan kavereihin ja pidetään hauskaa suunnistaen, liikkuen ja seikkaillen.

Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma

Osana elokuista nuorten superviikonloppua järjestettävä Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma on avoin kansallinen suunnistustapahtuma, johon kokoontuvat lapset ja nuoret ympäri Suomen. Tapahtuma järjestetään Nuorten Jukolan jälkeisenä päivänä ja samaan nuorten superviikonloppuun kuuluvat myös INOV8-liigan finaalit 16-20 -vuotiaille.

Kultakompassi -sarjassa valtakunnallinen tapahtuma toteutetaan henkilökohtaisena yhteislähtökilpailuna hajontaradoilla. Henkilökohtaisen kilpailun ohella on mukana edelleen alueiden välinen joukkuekilpailu kuten aiemmin. Alueen edustajia ei valita etukäteen, vaan tuloksiin lasketaan alueen kolmen parhaan tytön ja pojan yhteistulos. Ratojen ohjeaika on 25–30 min. Voittanut aluejoukkue saa haltuunsa vuodeksi Kultakompassi -kiertopalkinnon.

Hopea- ja pronssisarjat kilpaillaan normaaliin tapaan väliaikalähdöllä. Valtakunnallisen tapahtuman pronssi-sarja kilpaillaan rastireittinä ja hopea-sarja suorana 12-sarjan ratana.

Suunnistusliitto lahjoittaa henkilökohtaisten sarjojen kolmelle parhaalle Kompassi-pokaalit.

Vuonna 2022 Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma järjestetään Kymin Suunnistajien ja Vehkalahden Veikkojen toimesta sunnuntaina 21.8.

Kultakompassi-alueottelu

Henkilökohtaisen kilpailun ohella Kultakompassi-sarjalaisilla on oma alueiden välinen joukkuekilpailu. Tuloksiin lasketaan alueen kolmen parhaan tytön ja pojan yhteispisteet. Voittava alue saa haltuunsa vuodeksi Kompassi -kiertopalkinnon.

Kaikkien yhteinen alueottelu

Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus kerryttää pisteitä oman alueen pottiin. Sarjoittain 40 parhaalla on mahdollisuus saada pisteitä. Alueottelun tuloksiin lasketaan kunkin alueen kolmen parhaan kilpailijan pisteet kulta-, hopea- ja pronssisarjassa. Voittava alue saa haltuunsa vuodeksi Kompassi-kiertopalkinnon.