Nuoret

Hämeessä pitkät perinteet omanneet lasten ja nuorten Häme-cup kilpailusarja, Hämeen Oravapolkuviesti (HOV), sekä yhteinen alueleiri Satakunnan kanssa korvautuvat kaudesta 2021 alkaen Suunnistusliiton uuden Nuori Suunta -tapahtumakonseptin mukaisella alueellisten Kompassi-tapahtumien sarjalla. Samassa yhteydessä Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueet ovat päättäneet lopettaa keskinäisen alueottelun järjestämisen.

Kompassi-tapahtumat ovat lasten ehdoilla suunniteltuja suunnistustapahtumia, joista löytyy innostavaa tekemistä kisailijoille, seikkailijoille ja lajikokeilijoille. Kompassi-tapahtumissa kisaillaan kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoissa, joiden rinnalla seikkailulliset ForFun -sarjat tuovat monipuolisuutta perinteisten kilpasuunnistustuotteiden rinnalle. Kompassi-tapahtumat ovat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, tutustua kavereihin ja nauttia tapahtuman tunnelmasta.

10-v. ja alle

RR ja suora
Erittäin helpot radat

11-12-v.

TR ja suora
Helpot radat

13-14-v.

Suora
Erilaisia reitinvalintoja eritasoisille suunnistajille

Alueelliset Kompassi-tapahtumat

Alueellisia Kompassi-tapahtumia ovat alueen suunnistusseurojen järjestämät Kompassi-cupin osakilpailut, viestitapahtumat sekä alueellinen Kompassi-leiri.

Kompassi-cup

Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, joista loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta. Pisteitä saa kunkin sarjan 10 parasta siten, että voittaja saa 10 pistettä, seuraava 9 jne. Kaikki osallistujat saavat vähintään yhden pisteen. Tytöt ja pojat kisaavat omissa sarjoissaan.

Kultasarjoissa kilpaillaan suorilla radoilla. Hopea- ja pronssisarjoissa kilpaillaan sekä TR/RR- että suorilla radoilla. TR/RR- ja suoran radan sarjoissa jaetaan kummassakin pisteet yleisten ohjeiden mukaisesti. Cup-yhteispisteet näissä sarjoissa yhdistetään, jolloin suunnistaja voi osakilpailuiden välillä juosta valinnan mukaan siimariin tukeutuvalla radalla tai suoralla radalla.

Alueellisen Kompassi-cupin perusteella ei nimetä joukkueita Valtakunnalliseen Kompassi-tapahtumaan, vaan Valtakunnalliseen Kompassi-tapahtumaan voivat ilmoittautua kaikki halukkaat.

Kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoihin osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. Kilpasarjoihin ilmoittaudutaan Suunnistusliiton IRMA-palvelun kautta. ForFun-sarjoihin osallistuminen ei edellytä lisenssiä ja ilmoittautua voi myös paikan päällä.

HUOM! Toistaiseksi Korona-rajoitukset sallivat vain kilpailut joihin osallistujalta edellytetään kilpailulisenssiä. Tämän vuoksi ForFun-sarjoja ei voida järjestää nykyisten rajoitusten voimassaolllessa.

Kompassi-viestit

Kompassi-viesti kisaillaan kaksi kertaa vuodessa kaikilla alueilla.

Kevätkauden viesti kokoaa eri ikäryhmien suunnistajat samoihin joukkueisiin. Viestissä on kuusi osuutta, joista kolme tytöille ja kolme pojille. Tyttöjen ja poikien juoksujärjestys vaihtelee vuosittain. Vuonna 2021 viestin aloittavat pojat, 2.os. tytöt jne. 1.os. Kultakompassi-ikäiset (suora rata) 2.os. Hopeakompassi-ikäiset (TR-rata) 3. & 4.os. Pronssikompassi-ikäiset (RR-rata) 5.os. Hopeakompassi-ikäiset (TR-rata) 6.os. Kultakompassi-ikäiset (suora rata).

Syyskauden viestit käydään ikäluokittain ja ne voivat toimivat esimerkiksi samalla ikäsarjojen aluemestaruuskilpailuina - Kultasarja (13-14 -vuotiaat) Hopeasarja (11-12 -vuotiaat) ja Pronssisarja (10-vuotiaat ja alle). Alueella on vapaus päättää, mitkä osuudet ovat siimariin tukeutuvia TR-osuuksia hopeakompassisarjassa ja RR-osuuksia pronssikompassisarjassa.

Kompassi-leiri

Kompassi-leiri on alueleiri kulta- ja hopeakompassi-ikäisille kisailijoille ja seikkailijoille. Leirillä tutustutaan kavereihin ja pidetään hauskaa suunnistaen, liikkuen ja seikkaillen.

Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma

Osana elokuista nuorten superviikonloppua järjestettävä Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma on avoin kansallinen suunnistustapahtuma, johon kokoontuvat lapset ja nuoret ympäri Suomen. Tapahtuma järjestetään Nuorten Jukolan jälkeisenä päivänä ja samaan nuorten superviikonloppuun kuuluvat myös INOV8-liigan finaalit 16-20 -vuotiaille.

Kultakompassi -sarjalaiset ovat pääosassa valtakunnallisessa tapahtumassa ja käyvät kilpailun yhteislähdöllä. Hajonnat toteutetaan perhoslenkein. Ensimmäisenä maaliin tullut tyttö ja poika ovat voittajia. Hopeakompassi -sarja valtakunnallisessa tapahtumassa on 12-vuotiaiden suora rata väliaikalähdöllä. Tapahtuman sarjavalikoimassa on myös TR-rata, mutta kyseinen sarja ei ole mukana alueottelussa. Pronssikompassi -sarja kilpaillaan rastireittinä väliaikalähdöllä. Kymmenen vuotiaiden suoraa rataa ei tarvitse järjestää valtakunnallisessa Kompassi-tapahtumassa.

Vuonna 2021 Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma järjestetään Valkekosken Hakan toimesta sunnuntaina 15.8.

Kultakompassi-alueottelu

Henkilökohtaisen kilpailun ohella Kultakompassi-sarjalaisilla on edelleen mukana oma alueiden välinen joukkuekilpailu kuten aiemmin. Tuloksiin lasketaan alueen kolmen parhaan tytön ja pojan yhteispisteet.

Kaikkien yhteinen alueottelu

Henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi alueet mittelevät paremmuudesta alueottelun merkeissä. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus kerryttää pisteitä oman alueen pottiin. Sarjoittain 40 parhaalla on mahdollisuus saada pisteitä. Alueottelun tuloksiin lasketaan kunkin alueen kolmen parhaan kilpailijan pisteet kulta-, hopea- ja pronssisarjassa.